ورق آلومینیومی نسبت به دیگر فلزات همانند آهن وزن پایینتری داشته و استحکام و کشش بالاتری دارد. همین مسئله سبب شده تا جایگاه ویژهای در میان فلزات و آلیاژهای دیگر داشته باشد. البته لازم به ذکر است که آلومینیوم به تنهایی استحکام بالایی ندارد و افزودن دیگر آلیاژها به مذاب آن میتواند سبب افزایش استحکام آلومینیوم شود. سالهای زیادی است که ورق آلومینیوم به عنوان ماده اولیه تولید خیلی از محصولات به کار برده میشود. البته در برخی از موارد این ورق به تنهایی به عنوان یک محصول به فروش میرسد.
مراحل اولیه تولید آلومینیوم رنگی
مراحل تولید آلومینیوم رنگی فرایندی بزرگ و حساس است که باید توسط دستگاههای پیشرفته و با دانشهای روز دنیا انجام شود. در این قسمت با مراحل تولید این محصول پرکاربرد بیشتر آشنا خواهیم شد.
۱-پیش گرم کردن
ماده اولیه تولید ورق آلومینیوم یا همان اسلب در محیط اتاق در دمای عادی قابلیت شکل پذیری ندارد به همین دلیل در ابتدا اسلب را به اندازه مناسب با کوره برش زده و درون کوره قرار میدهند و پس از رسیدن به دمای مورد نظر آن را وارد خط نورد میکنند.
۲-نورد گرم
ورود به مرحله نورد گرم باعث میشود تا یک غلطک ضخیم سبب کاهش ضخامت آلومینیوم و افزایش طول آن شود. این غلطک فشاری را به شمش آلومینیومی وارد کرده و آن را گسترش میدهد. در مرحله اول با نورد ۱۴ غلطکی ضخامت آلومینیوم تا حد زیادی کاهش پیدا میکند. با عبور از هر مرحله نورد، ضخامت آلومینیوم کمتر خواهد شد.
۳-نورد سرد
ورق آلومینیومی که از نورد گرم خارج شده است سطح چندان مناسبی ندارد به همین دلیل آن را وارد مرحله دوم نورد یعنی نورد سرد میکند که سبب کاهش ضخامت و صاف و یکدست شدن سطح آلومینیوم خواهد شد. از آنجایی که این فرایند در دمایی به مراتب پایینتر از نورد گرم انجام میشود به آن نورد سرد میگویند.
مراحل نهایی تولید آلومینیوم رنگی
پس از طی مراحل اولیه تولید آلومینیوم رنگی این محصول وارد مراحل نهایی تولید میشود. از جمله مراحل نهایی می توان به مرحله تکمیل کننده و آنودایز کردن اشاره کرد.
۱-فرایند تکمیل کننده
مراحل تکمیل کننده تولید ورق آلومینیوم به این صورت است که پس از خروج آلومینیوم از نورد سرد ممکن است سطح آن صاف نباشد که با انجام عملیات موجگیری سطح آلومینیوم صاف شده و با انجام عملیات پرداخت سطح آن صیقلی خواهد شد. در صورت نیاز آلومینیوم به ابعاد کوچکتر برش داده میشود و برای افزایش استحکام آن را درون کورهای با دمای بسیار بالا قرار داده و در همان کوره آن را سرد میکنند. این فرایند معکوس باعث افزایش استحکام آلومینیوم میشود.
۲-آنودایز کردن
برای تبدیل آلومینیوم به ورق آلومینیوم رنگی باید چندین مرحله روی آن اجرا شود که به آن آنودایز کردن گفته میشود. برای این کار آلومینیوم در محلول الکترولیت قرار گرفته و با عبور جریان الکتریکی از آن روی سطح آلومینیوم یک لایه اکسید تشکیل میشود. این لایه اکسید شده شرایطی را فراهم میکند تا آلومینیوم رنگبندیهای مختلفی داشته باشد و رنگ پذیری آن را ممکن میکند. در نهایت آلومینیوم آنودایز شده دارای طیف گستردهای از رنگها و تعداد زیادی کد رنگی است.
کاربردهای ورق آلومینیوم رنگی
ورق آلومینیوم رنگی به دلیل استحکام بالا و مقاومت زیاد در برابر سایش و خوردگی در صنایع ساختمان سازی و دیگر صنایع بسیار به کار برده میشود. در طراحیهای فضای باز که تابش نور مستقیم خورشید و همچنین باران و رطوبت وجود دارد ورق آلومینیوم رنگی مقاومت خوبی از خود نشان میدهد و بسیارپرکاربرد است.
از آنجایی که فرسایش و سایش دو عامل مهم در از دست رفتن استحکام آلومینیوم هستند ورق آلومینیوم آنودایز شده در مقابل این دو عامل استحکام بالایی دارد. به طور کلی برخی از کاربردهای ورق آلومینیوم رنگی یا آنودایز شده عبارتند از:
- صنایع بستهبندی
- صنعت خودروسازی و حمل و نقل
- استفاده در صنعت ساختمان سازی و معماری
- در زمینه تولید لوازم خانگی مانند بدنه یخچال
- در صنایع تولید وسایل سرمایشی و گرمایشی مانند شوفاژ و شومینه
- در زمینه تولید درب و پنجره دوجداره
- تولید شیروانی سقف
- تولید میز و صندلی
سخن پایانی
ورقهای آلومینیوم رنگی سالها است که وارد صنایع مختلف شدهاند و استفاده از آن بسیار رواج پیدا کرده است. با توجه به کیفیت بالای ورق آلومینیوم آنودایز شده و استحکام کافی در مقابل پوسیدگی و ضربه و البته قیمت مناسبی که نسبت به دیگر آلیاژها دارد در بازارهای داخلی عرضه و تقاضا برای آن بسیار زیاد است. تنوع رنگی در آلومینیوم آنودایز شده بسیار زیاد بوده و همچنین در اشکال مختلفی تولید میشود. برای استعلام آنلاین قیمت ورق آلومینیوم رنگی از طریق سایت سدید آلومینیوم اقدام نمایید.